OLIMP Whey Protein Complex 100%® –specjalnie opracowany matrix białkowy- ultrafiltrowanego koncentratu białek serwatkowych WPC instant oraz zaawansowanego technologicznie izolatu białek serwatkowych WPI-CFM® w formie instant.
Izolat CFM® i koncentraty białek serwatkowych takie jakich użyto w Whey Protein Complex 100%® charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną spośród wszystkich białek pokarmowych. Pozyskiwane w zaawansowanych procesach technologicznych zachowują pełną strukturę i aktywność funkcjonalnych białek serwatkowych i czynników wzrostowych – beta laktoglobuliny, alfa laktoalbuminy, immunoglobuliny, albuminy osocza, laktoferyny, laktotransferyny, ceruloplazminy, fosfoglikoprotein, proteaz i peptonów.
Wysoka wartość odżywcza i aktywność anaboliczna sprawiają, że izolowane i koncentrowane białka serwatkowe uznano za najwartościowsze źródła białka pokarmowego dla sportowców wyczynowych i osób aktywnych ruchowo. Wysoką wartość odżywczą zawdzięczają znakomitej przyswajalności oraz optymalnym proporcjom aminokwasów egzo- i endogennych z wyjątkowo wysokim udziałem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), siarkowych i glutaminy. Na wysoką aktywność anaboliczną, oprócz wysokiej wartości odżywczej, wpływają cechy metaboliczne całych białek serwatkowych oraz powstających w efekcie ich przemian peptydów i mikropeptydów. Substancje te działają podobnie do peptydowych, anabolicznych czynników wzrostowych. Ułatwiają transport aminokwasów do komórek mięśniowych i stymulują anabolizm. Tworzą barierę antyoksydacyjną, przeciwdziałającą degradacji białek mięśniowych przez wolne rodniki tlenowe. Stabilizują lizosomy i hamują aktywność katabolicznych enzymów lizosomalnych.
Skład:
Wartość odżywcza w 100 g proszku na porcję (35 g+ *150ml wody)
Wartość energetyczna 1628,9 kJ / 389,7 kcal 571,4 kJ / 136,7 kcal
Białko 75 g 26,2 g
Węglowodany 7,8 g 2,7 g
w tym cukry: 5,9 g 2,1 g
Tłuszcz 6,5 g 2,3 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,0 g 1,4 g
Błonnik pokarmowy 0 g 0 g
Sód < 0,3 g < 0,1 g
- W zależności od preferencji, rozpuścić w ilości 100-200 ml wody.
Aminogram wzorcowy #
Aminokwasy łącznie 75000 mg 26250 mg
kwas L-glutaminowy 13575 mg 4751 mg
*/**L-leucyna 7950 mg 2783 mg
kwas L-asparaginowy 8250 mg 2888 mg
- L-lizyna 7200 mg 2520 mg
L-prolina 4125 mg 1444 mg
/* L-walina 4425 mg 1549 mg
/* L-izoleucyna 4800 mg 1680 mg
- L-treonina 5025 mg 1759 mg
L-alanina 3750 mg 1313 mg
L-seryna 3450 mg 1208 mg
/** L-fenyloalanina 2250 mg 788 mg
*** L-tyrozyna 1950 mg 683 mg
L-arginina 1575 mg 551 mg
Glicyna 1050 mg 368 mg
- L-metionina 1650 mg 578 mg
L-histydyna 1275 mg 446 mg
L-cysteina 1650 mg 578 mg
/** L - tryptofan 1055 mg 368 mg
Wartości aminogramu mogą podlegać biologicznym wahaniom typowym dla produktów naturalnych.
- aminokwasy egzogenne
** aminokwasy rozgałęzione
*** aminokwasy aromatyczne
Składniki: 93,5% preparaty białkowe (ultrafiltrowany koncentrat białek serwatkowych WPC, izolat białek serwatkowych WPI – CFM®), fruktoza, aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości, guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza - zagęstnik, acesulfam K, sukraloza, cyklaminian sodu - substancje słodzące, barwniki: koszenila (dla smaku truskawkowego, truskawkowo-kiwi, wiśniowego, wiśniowo-bananowego), E150c (dla smaku toffi, czekoladowego, ice coffee, kawowego, capucino, orzecha laskowego).
Sposób użycia:
1-3 porcji dziennie – po przebudzeniu, pomiędzy posiłkami, po treningu lub przed snem. 1 porcję preparatu (35 g – 96 jednostek = 4 miarki lub 5,5 płaskich łyżek stołowych) rozpuścić w o 150 ml wody.
Data przydatności do spożycia: minimum 6 miesięcy!
(przeważnie rok, albo dłużej!)